Ferrari: Γιατί δεν τιμωρήθηκαν οι Sainz και Leclerc στις κατατακτήριες της Monza


Οι αγωνοδίκες δεν απέδωσαν καμία ποινή στους Carlos Sainz και Charles Leclerc, εξηγώντας το γιατί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 2/9/2023

Κατά το Q1 του Ιταλικού Grand Prix, τόσο ο Carlos Sainz όσο κι ο Charles Leclerc βρέθηκαν να κινούνται πιο αργά από τον υποχρεωτικό χρόνο 1:41.0 από την έξοδο του pitlane ως την γραμμή που ορίζει την είσοδό του.

Μία τέτοια παραβίαση κανονισμών τιμωρείται συνήθως με πτώση στο grid του αγώνα, όμως στην περίπτωση των οδηγών της Ferrari δεν υπήρξε καν περαιτέρω εξέταση, παρά μόνο σημείωση του συμβάντος.

Με βάση τη λογική του πορίσματος των αγωνοδικών, κι οι δύο πιλότοι της Scuderia βρέθηκαν να κινούνται πιο αργά από το προβλεπόμενο από την οδηγία του αλυτάρχη Niels Wittich γιατί άφησαν τέσσερα μονοθέσια να περάσουν ώστε να μην τα καθυστερήσουν.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην τελική απόφαση:

«Και οι δύο οδηγοί παρέμειναν ακριβώς στις ταχύτητες ή και χαμηλότερα από αυτές που ήταν απαραίτητες για να παραμείνουν κάτω από το 1:41.0 στο μεγαλύτερο μέρος της πίστας και ειδικά στις ευθείες. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις οι αγωνοδίκες αποφάσισαν ότι οι οδηγοί έκαναν τις κατάλληλες ενέργειες για να επιβραδύνουν και να παραμείνουν στην άκρη της πίστας, ώστε να μην εμποδίσουν άλλους οδηγούς, και στις δύο περιπτώσεις το έκαναν αυτό για να επιτρέψουν σε τέσσερις οδηγούς να περάσουν ενώ έδιναν σε αυτούς τους οδηγούς καθαρή διαδρομή.

«Ως εκ τούτου, οι αγωνοδίκες θεωρούν ότι δεν οδήγησαν "άσκοπα αργά" και ότι προφανώς ο λόγος που ήταν και οι δύο ελαφρώς πάνω από τον μέγιστο χρόνο οφειλόταν στις ενέργειές τους.»